AZ ÚJ HONDA CIVIC: i-DTEC motor - erő és hatékonyság

A Honda szeptemberben, a Frankfurti Autókiállításon mutatja be az új Civicet. A kifejezetten az európai piacra tervezett, kizárólag ötajtós, csapotthátú kivitelben készülő Civic a középkategóriában áll majd versenybe. Az autó 2012 elején jelenik meg az európai márkakereskedésekben.

Már az új Civic piacra lépése előtt a Honda egy rövidfilm-sorozatot készített, amelyben részletesen bemutatja a modell fejlesztését. A sorozat második része az i-DTEC motorról és a Civic alacsony károsanyag-kibocsátását szolgáló technológiáról szól.

Az i-DTEC erőforrás

Az új Honda Civic i-DTEC motorja a kiemelkedő teljesítmény és az alacsony CO₂-kibocsátás különleges kombinációját kínálja. A továbbfejlesztett, 2,2 literes i-DTEC erőforrás hatékonyságát az új Civic áramvonalas kialakítása is növeli, így a szén-dioxid-emisszió a 150 lóerős teljesítmény ellenére is mindössze 110 g/km.*

A motor teljesítményének széles körű elemzése révén a mérnökök számos fejlesztést vezettek be az erőforrásban. A blokkban úgy alakították ki az olaj áramlásának útját, hogy minimalizálják az áramlási ellenállást, az újonnan felhasznált anyagok révén pedig csökkentették a mozgó alkatrészek súrlódását. Minden manuális váltóművel szerelt modell „alapjárati leállítás” technológiával készül, ami további 5 százalékkal mérsékeli a CO₂-kibocsátást.

A körültekintő tervezés a Civic karosszériájának minden apró részletében megmutatkozik. A Honda szakemberei rendkívül sok időt töltöttek a szélcsatorna-kísérletekkel, hogy csökkentsék az autó légellenállását, s hogy fokozzák stabilitását nagy sebesség mellett.

 ”A CO₂-kibocsátás csökkentéséhez az autó minden részét tökéletesíteni kell – mondja erről Katsusi Watanabe, a motorfejlesztő részleg vezetője. – Elsődleges célkitűzésünk az emisszió mérséklése volt, és büszkén kijelenthetjük: úgy értük el célunkat, hogy közben nem kellett kompromisszumot kötnünk a motor teljesítménye terén. Azt akartuk biztosítani, hogy vásárlóink igazán élvezzék majd az autó vezetését.”

Tekintse meg az i-DTEC bemutatkozó filmjét, és tudjon meg többet az autóról! A filmfájlt egy interaktív médialejátszón helyeztük el, ami automatikusan frissül majd az új epizódokkal. A filmeket és fotókat – vagy akár az egész lejátszó tartalmát – egyszerűen letöltheti a következő honlapról:
http://multivu.com/players/English/51356-honda-motor-europe/

* a Honda adatai

A film magyar nyelven itt is megtekinthető:

{video}