Járássegítő eszköz az idősek önállóságáért

Tokió, Japán, 2012. július 29. – A Honda Motor Co., Ltd. a minap jelentette be, hogy a Nemzeti Öregkori és Gerontológiai Központ (National Center for Geriatrics and Gerontology – NCGG)*1 felveszi a Honda járássegítő készülékét (Stride Management Assist) az idősek önállóságát segítő programjába, ami idén augusztusban kezdődik.

A járássegítő egy könnyű, felcsatolható eszköz a korlátozott járásképességű emberek részére. Az NCGG-program eredményeit felhasználják majd a „Kiszolgáló robotok gyakorlati alkalmazása” című projektben (Project to Explore Practical Applications of Service Robots), amely az Új Energetikai és Ipari Technikai Fejlesztési Szervezet (NEDO) kezdeményezése*2. A NEDO-projekt egyik célja, hogy szabványokat fejlesszen ki különböző robotbiztonsági megoldásokhoz.

Az időskor következtében csökkent járóképességű emberek igényeinek kutatására*3 létrehozott NCGG-program az Időskori Egészségszolgáló és Betegségmegelőző Központ (Elder Heath Promotion and Disease Prevention Center) keretében működik, amely a napokban nyílt meg Obu városának Resora Obu Shopping Terrace (Aichi prefektúra) részén. A Honda negyven darab járássegítővel látja el az NCGG-t, ezeket a bevásárlóközpontban és bizonyos gyalogjárdákon fogják használni. Felhasználás után a kinyert adatok alapján a Honda megvizsgálja, hogy mennyire alkalmazhatók az ilyen eszközök az idősek önállóságának fokozására.

*1 A Nemzeti Öregkori és Gerontológiai Központ (National Center for Geriatrics and Gerontology – NCGG) egy Obuban (Aichi prefektúra) lévő, idősekre szakosodott országos egészségügyi intézmény , amely az életkorral összefüggő betegségekkel, kezelési módszerek kifejlesztésével és képzéssel foglalkozik.

*2 Japán legnagyobb közérdekű műszaki fejlesztési és tesztelő szervezete, az Új Energetikai és Ipari Technikai Fejlesztési Szervezet (NEDO) a hetvenes évek olajválsága idején felhalmozott japán tapasztalatok feldolgozására jött létre, ma vállalatokkal, egyetemekkel és kutatóintézetekkel együttműködve dolgozik globális energetikai és környezeti problémák megoldásán, illetve a japán ipar műszaki erejének fokozásán.

*3 A program olyan személyekre vonatkozik, akik csökkent mértékben ugyan, de tudnak járni.

Járássegítő eszköz (2012. júliusi prototípus)

Méret Háromféle méretben készül: S, M, L
A motorok közötti távolság:
S: 310 mm
M: 340 mm
L: 380 mm
Súly 2,4 kg (M méret)
Hajtás Kefe nélküli egyenáramú motor
Akkumulátor (típus/kapacitás) Lítium-ion, tölthető/22,2 V-1 Ah
Működési idő teljesen feltöltve 1 óránál több (4,5 km/órával)