Bemutatkozott a tengerentúlon a vadonatúj Civic Si Coupe és a Civic Sedan

Az új amerikai Civic forgalmazása 2011 tavaszán kezdődik

Detroit, 2011. január 10. – Az Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállításon mutatkozott be a világon első ízben a Honda Civic Si Concept kupé és a Civic Concept szedán, bepillantást engedve a vadonatúj, kilencedik generációs 2012-es modell formavilágába. A Honda bejelentette, hogy az autó forgalmazása ez év tavaszán kezdődik.

A Civic Si Concept kupé az amerikai piacra készült, vagyis Európában nem kerül forgalomba; ugyanakkor a Civic Concept szedán egy olyan modell stílusirányzatát mutatja be, amely egy későbbi időpontban néhány európai ország piacán is megjelenik majd. A Civic európai változata – ami szintén új generációval jelentkezik, s továbbra is az Egyesült Királyságban készül majd – műszakilag egyik amerikai modellel sem mutat rokonságot, s azok bevezetése nem befolyásolja az európai ferdehátú modell jövőbeni eladásait.

„A Civic közismert előnyei a kényelmes méret, a kiemelkedő vezetési élmény és üzemanyag-takarékosság – s mindez olyan áron, amit még az első autójukat vásárló vevők is megengedhetnek maguknak,“ nyilatkozta John Mendel, az American Honda kereskedelmi alelnöke. „Az áttervezett Civic pontosan erre az örökségre épít, s minden eddigi változatnál jobbnak ígérkezik.“

A 2012-es Civicben megtestesül a vállalat jelmondata, ami még az első modellgeneráció idején született: „Civicet mindenkinek!“. A kategóriája legszélesebb motorkínálatával megjelenő, 2012-es Civic-modellcsalád e jelmondat újraértelmezésével igyekszik megfelelni a kompaktautó-vásárlók egyre növekvő táborának elvárásainak. A modellkínálat rendkívül változatos, hiszen a hagyományos, benzinüzemű szedán és kupé mellett két sportos, nagy teljesítményű „Si“ kivitel, valamint egy hibrid hajtású és egy földgázüzemű, alternatív üzemanyaggal működő változat is megrendelhető. A Civic-család az üzemanyag-takarékosság, az alacsony emisszió és a vezetési élmény terén olyan kiegyensúlyozott kínálatot képvisel, ami egyetlen más autóra sem jellemző az iparágban.

A jelenlegi Civic legendás, lendületes formavilágát újraértelmező, következő modellgeneráció külső megjelenése még szembetűnőbb és energikusabb. Mindkét Civic-tanulmánynál meredeken megdöntött szélvédő hangsúlyozza ki a szedán és kupé letisztult, mégis erőteljes formáit, magabiztos kiállását, markáns és karakteres oldalnézetét. Mindkét karosszériaváltozatra jellemző a hátsó sárvédőkig futó és azokat kiszélesítő oldalvonal, ami előre irányuló energiát és fokozott dinamizmust sugall. Az első sárvédők komplex, háromdimenziós felülete kifinomultságot és szerkezeti mélységet tükröz, s e benyomást tovább erősítik az alacsonyra húzott fényszórók.

A Civic Concept szedán megjelenését még kifinomultabbá varázsolja a kontúros hűtőrács, amelynek rácsozatában krómozott Honda-embléma látható. Ezzel szemben a Civic Si Concept kupé sokkal inkább agresszív kiállású autó; első lökhárítója és hűtőrácsa szögletesebb, lejtős tetővonala pedig simán olvad bele a csomagtér kontúrjába. A Civic Si Concept kupé exkluzív kiegészítői közé tartozik a hátsó légterelő, a középen kivezetett kipufogó-végződés és a csomagtérajtó kettős rostélyú spoilere. Mindkét tanulmányautón szépen megmunkált, 19 collos könnyűfém keréktárcsák láthatók.

Hajtáslánc-technológiák

Az amerikai Civic „intelligens“, Elektronikusan Vezérelt, Változtatható Szelepvezérlésű (i-VTEC®) motorcsaládja 2012-re minden eddiginél takarékosabbá vált. A hamarosan érkező amerikai Civic Hybrid modellben a kompakt és kis tömegű, benzines-elektromos IMA™ rendszer legújabb generációja működik, s ez az első Honda-hibrid, amelyben lítium-ion akkumulátor található. A tervek szerint ez az autó nem jelenik meg az európai piacokon, mert a kontinens hibrid-vásárlóinak igényeit kielégíti a Jazz Hybrid, a CR-Z és az Insight modellekből álló jelenlegi kínálat.

Az üzemanyag-takarékosságot tovább növeli, hogy a legtöbb jövőbeli Civic-változatban megjelenik a CR-Z, a Jazz Hybrid és az Insight modellekből már ismert Honda Eco Assist™ technológia. A 2012-es Civic az első amerikai Honda, amelyben egy tisztán benzinüzemű autóhoz is megrendelhető az Eco Assist technológia. Ugyanakkor az Eco Assist mindössze egy a számos megoldás közül, amelyek révén a vásárlók tökéletesen az elvárásaikhoz formálhatják, és saját személyükre szabhatják az új Civicet.

A Honda emellett a jelenleginél több márkakereskedésben folytatja a földgázüzemű Civic GX amerikai értékesítését; ez a modell az egyetlen OEM-gyártású, sűrített földgázzal működő személyautó az amerikai piacon. A Civic GX könnyebb elérhetősége jelentősen hozzájárul majd a tisztábban működő földgáz-technológia szélesebb körű elterjedéséhez, ezáltal pedig bővül a közlekedés energiaforrásainak választéka.

Biztonság

lődjeihez hasonlóan a 2012-es Civic is kiemelkedően biztonságos, és várhatóan egyaránt kiválóan szerepel majd az Újautó Értékelő Program* (NCAP) és a Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet** (IIHS) tesztjein. A 2001-es Honda Civic Coupé azon két jármű egyike volt, amelyek a szövetségi kormány törésbiztonsági tesztjén*** minden utas tekintetében a legjobb, 5 csillagos értékelést kapták mind a frontális, mind pedig az oldalütközéses vizsgálatokon.

Minden 2012-es amerikai Civic alapfelszereltségének része a Menetstabilizáló Elektronika™ (VSA®). Emellett a kilencedik generációs Civicben a gyár továbbra is alkalmazza a Honda exkluzív és innovatív Fejlett Ütközési Kompatibilitású Karosszériaszerkezetét™ (ACE™) amely kiválóan mérsékli a frontális ütközések energiáját.

Elismerések és gyártás

A nyolcadik generációs Civic az American Honda legnagyobb darabszámban eladott járműve volt; a 2006-os modell értékesítése 2005-ben indult, s azóta több mint 1,5 millió darab kelt el belőle. A 2006-os Civic megkapta a Motor Trend „Év Autója“ díját és az Észak-Amerikai Év Autója díjat is.

A jelenlegi amerikai Civic azért is kiemelten fontos termék a Honda számára, mert ez a fiatalabb vásárlók belépő modellje; minden évben több mint 90.000, 35 évnél fiatalabb újautó-vásárló választja ezt a járművet. A 2010-ben az USA-ban értékesített Civicek több mint 95 százaléka Észak-Amerikában készült*** az Indiana állambeli Greensburgben vagy a kanadai Allistonban.

Az American Honda által forgalmazott modellekről a www.hondanews.com honlapon talál nagy felbontású fotókat és sajtóanyagokat. Az európai Honda-modellekről a www.hondanews.eu honlapról tölthet le sajtóinformációkat és fotókat.

* A Honda által tervezett eredmények. A nyomdába adás időpontjában nem álltak rendelkezésre a végleges adatok. A kormányzati 5 Csillagos Biztonsági Értékelés a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (NHTSA) újautó-értékelő programjának része. Az e program alapján vizsgált járművek teszteredményei nem vethetők össze a 2010-es modellévben vagy annál korábban készült járművek vizsgálati eredményeivel. A teszteredmények csak az ugyanilyen módszerekkel vizsgált, 2011-es modellévű vagy annál fiatalabb autók eredményeivel hasonlíthatók össze (amennyiben azokat tesztelték e program során). Az 5 Csillagos Biztonsági Értékelés programról a www.safecar.gov honlapon olvashatók további információk. Az autókat széria oldallégzsákkal tesztelik.

** A Menetstabilizáló Elektronikával™ (VSA®) felszerelt Civic Sedan (kivéve az Si változatot) elnyerte a Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet (IIHS) 2010 LEGBIZTONSÁGOSABB VÁLASZTÁSA címét. Az IIHS szerint ez a díj “elismerés azon autók számára, amelyek a legmagasabb fokú utasvédelmet biztosították a frontális, az oldalirányú és a hátulról érkező ütközések során, sőt 2010-től a borulások során is.” A VSA önmagában nem elegendő a biztonságos autóvezetéshez. A berendezés bármilyen helyzetben képes korrigálni a jármű nyomvonalát és helyesbíteni a hibás kormánymozdulatokat, ám a jármű irányítása minden esetben a vezető kezében marad.

*** A kormányzati csillagos értékelés a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (NHTSA) korábbi újautó-értékelő programjának része (www.safecar.gov), amely a 2010-es modellekkel ért véget. Az autókat opcionális oldallégzsákkal tesztelték.

**** Helyi és globális alkatrész-beszállítással.