A Honda két FCX Clarity autóval csatlakozik a Clean Energy Partnership programhoz

A Honda és a Clean Energy Partnership (CEP – Tiszta Energia Partnerség) ma bejelentette, hogy a Honda lesz a CEP program legújabb tagja, friss lendületet adva az európai hidrogén-mozgalomnak.

A CEP Európa vezető tüzelőanyag-cellás autó- és hidrogén-infrastruktúra demonstrációs projektje, amely összehozza a járműgyártók, az infrastruktúra- és az energia cégek, illetve a német kormány szakértelmét. A CEP küldetése az európai hidrogén-mobilitás piaci bevezetésének előkészítése.

A Honda 2009 óta járat néhány tüzelőanyag-cellás járművet Európa útjain, és most két FCX Clarity tüzelőanyag-cellás autóval járul hozzá a CEP tevékenységéhez.

Ken Keir, a Honda Motor Europe ügyvezető alelnöke a következőket mondta, “A Honda szilárdan hiszi, hogy a hidrogénüzemű tüzelőanyag-cellás jármű a végső megoldás a CO2-emissziótól mentes közúti közlekedésre. Részvételünk a CEP munkájában az úttörő FCX Clarity autónkkal megmutatja a tüzelőanyag-cellás technika életképességét, és lökést ad az európai hidrogén-tankoló infrastruktúra kiépítésének.”

A Honda ugyanakkor csatlakozik a Partnerséghez, amikor az Air Liquide ipari gázszállító, demonstrálva a CEP értékeit, összehozza a járműgyártókat és az energetikai cégeket, hogy támogassa Európa hidrogénalapú mobilitásának fejlesztését.

Dr. Klaus Bonhoff, a NOW GmbH1 elnök-vezérigazgatója megjegyezte: “A CEP a NIP2 katalizátora, amely előkészíti a piacot a jövő igényeinek megfelelő, hidrogén- és tüzelőanyagcella-alapú mobilitására. A partnerség folyamatos növekedése egyértelműen jelzi az ipar elkötelezettségét a zéró emissziójú mobilitás iránt. Ennek eléréséhez nemzetközi együttműködésre van szükség, ami még jobban kihangsúlyozza az Air Liquide és a Honda részvételének fontosságát a CEP-ben. “

Jegyzetek

¹ NOW GmbH: National Organisation for Hydrogen and Fuel Cell Technology (Nemzeti Hidrogén- és Tüzelőanyag-cellás Technika Szervezete), amelynek feladata a hidrogénen, a tüzelőanyag-cellán és az akkumulátoros-elektromos hajtáson alapuló termékek és alkalmazások koordinálása és piaci előkészítése.  A NOW egy német állami szervezet, száz százalékos tulajdonosa a szövetségi kormányzat, felügyeleti szerve a Szövetségi Közlekedési-, Építőipari- és Városfejlesztési Minisztérium (BMVBS).

² NIP: Német Nemzeti Innovációs Program a Hidrogén és a Tüzelőanyag-cella részére, a Szövetségi Szállítási Minisztérium irányításában.